Ratkaisu alipaineongelmiin

Savo PEK-1 paine-erokytkin ratkaisee liesituulettimen/-kuvun aiheuttamat alipaineongelmat.

 

Ympäristöministeriön Rakentamismääräykset päivittyivät 2018 alussa ja nyt edellytetään, että liesikuvun ottama korvausilma otetaan aina huomioon ilmanvaihtojärjestelmissä. Toisin sanoen esimerkiksi ilmanvaihtokoneelle on kerrottava, kun liesikupu/-tuuletin on päällä. Tämä tieto saadaan tuotua ilmanvaihtokoneelle erillisellä paine-erokytkimellä.

Jos liesikuvun/-tuulettimen poistamaa ilmaa ei kompensoida, asuntoon muodostuu alipaine, joka aiheuttaa heikentynyttä kärynkeräystä sekä korvausilman ottamista vääristä paikoista, kuten ikkunoiden ja seinien vuotokohdista. Seurauksena talon rakenteista voi tulla asunnon sisälle terveydelle haitallisia aineksia, kuten homeitiöitä ja mikrobeja – esimerkiksi sädesientä, joka haisee maakellarille.

Savo PEK-1 paine-erokytkin ilmaisee, kun poistohormissa kulkee asetusarvon ylittävä ilmanmäärä (m3/h). Kun liesituuletin/-kupu laitetaan päälle, alkaa poistohormissa virrata ilmaa ja mitä enemmän sitä virtaa, sitä suurempi staattinen paine-ero putken sisällä vaikuttaa huoneen ilmanpaineeseen verrattuna. Paine-erokytkimen anturi mittaa tätä hormin sisällä olevaa painetta ja kun asetettu painearvo (esim. 100 Pa) ylittyy, vetää rele painekytkimen liikkuvan kärjen kiinni. Tämä relekärkitieto saadaan tuotua ilmanvaihtokoneelle kompensoimaan asuntoon syntyvää alipainetta. Asunnon ilmanpaine normalisoituu yksinkertaisesti vähentämällä poistoilmaa ja lisäämällä korvausilmaa. Savo PEK-1 ratkaisu soveltuu kaikille liesituulettimille ja -kuvuille, olipa moottori laitteen sisällä (liesituuletin) tai ulkona (huippuimuriratkaisu).

Tutustu tuotteeseen tarkemmin: https://savo.fi/tuote/paine-erokytkin-pek-1/.

Savo Pek-1 paine-erokytkin