Referenssit

BORA-liesitasot toimivat loistavasti myös kotitalousopetuksessa

Asiakas: Loviisan kaupunki
Kohde: Lovisavikens skolanin kotitalousluokat
Savo ratkaisu: 8 kpl BORA Basic -liesitasoja, jossa integroitu tuuletin (huoneilmaan palauttava malli)

Kun Loviisan kaupunki alkoi suunnitella uuden CLT-rakenteisen ruotsinkielisen yläkoulun rakennuttamista Loviisanlahden rannalle joitakin vuosia sitten, otettiin tilojen loppukäyttäjät eli opettajat mukaan suunnitteluprosessiin jo varhaisessa vaiheessa.

 

“Kahdesta kotitalousluokasta haluttiin mahdollisimman avaria ja modulaarisia, jotta niitä olisi helppo muunnella erilaisiin käyttötarkoituksiin. Nyt jo eläkkeellä oleva kollegani Bettina tunsi entuudestaan liesitason ja liesituulettimen yhdistävät BORA-tuotteet, joten BORA:n Basic-mallisia tuotteita päädyttiin tilaamaan kahteen luokkaan yhteensä kahdeksan kappaletta”, koulun erityis- ja kotitalousopettaja Paula Päiviö kertoo.

Lovisavikens skola talvisessa Loviisassa

Mullistuneet opetuskäytännöt

 

Kotitalousluokilla on monenlaisia käyttötarkoituksia. 26 viikoittaisen kotitalousopetustunnin lisäksi luokkia käytetään myös muiden aineiden opetuksessa, jolloin liikuteltava saareke, jossa BORA on, on helppo rullata huoneen sivuille.

 

Luokassa kokkailevat myös läheisen alakoulun valinnaisen kotitalouden ryhmät kaksi kertaa viikossa. Tämän lisäksi paikallinen kansalaisopisto käyttää luokkaa 2-3 iltana viikossa sekä kotitalouskursseilla että kielikurssien ruokakulttuuri-illoissa, joissa laitetaan usein varsin voimakkaasti maustettujakin ruokia. Seurakunta hyödyntää tilaa esimerkiksi leipoessaan myyjäisiin, ja luokassa oleva iso näyttö mahdollistaa myös etäkokkikouluihin osallistumisen.

 

“Uudet opetustilat otettiin käyttöön tammikuussa 2020, ja ne ovat muuttaneet opetustilanteiden dynamiikan täysin. Näen koko ajan yhdellä vilkaisulla kaikki kokkailevat ryhmät, ja he näkevät myös toisensa. Toisin kuin perinteisemmissä opetuskeittiöissä, selkä tarvitsee kääntää muille vain vettä hanasta laskiessa. Koen, että minulla säilyy hyvä kontrolli oppilaiden tekemiseen koko tunnin ajan. Oppilaiden on puolestaan helpompi seurata opetusta, kun he voivat katsoa ohjeita suoraan keittotasojen yli”, Päiviö kertoo kokemuksestaan opettajan näkökulmasta.

Lovisavikens skolan -koulu käyttää BORA-liesitasoja

Helppo huollettavuus saa kiitosta 

 

Kovasta käytöstä huolimatta laitteet ovat pysyneet ensiluokkaisessa kunnossa. Tarvittaessa niiden päätysivuille voidaan vielä lisätä viimeistelylistat suojaamaan lasia kattilan kolhuilta. Vahingon sattuessa BORA-tuotteisiin saa vaihtolasin asennuksineen Savolta.

 

“Toisin kun voisi ehkä kuvitella, niin liesitasot ovat teinienkin jäljiltä edelleen todella hyvässä kunnossa. Toisin kuin monen keraamisen tason kanssa, näitä ei ole tarvinnut hinkata pesuaineella ja raaputtimella puhtaaksi, vaan kostealla pyyhkiminen on riittänyt. Myös oppilaat tykkäävät BORA:n helppokäyttöisyydestä. Itse nostan vain noin kerran viikossa imuaukon ritilän sekä rasvasuodattimen tiskikoneeseen, ja samalla pyyhin muovisen kotelon kostealla liinalla”, Päiviö kertoo tarvittavista huoltotoimenpiteistä.

 

Kotitalousluokassa ollaan opettelemassa keittotaidon perusteita, ja välillä rapatessa roiskuu. Jos isompikin keitos kaatuu ritilän päälle, ei siitä tarvitse olla huolissaan. Nesteen poistaminen onnistuu tarvittaessa myös alakautta, sillä tason alla olevaan koteloon mahtuu jopa 3 litraa nestettä.

 

“Tiedän nyt, että kun laitteeseen syttyy F-kirjain, on aika harkita aktiivihiilisuodattimen vaihtoa, mikä tapahtuu vaivattomasti laitteen takaseinässä olevat klipsit avaamalla. Olen ollut kaikin puolin todella tyytyväinen uusiin keittotasoihin, jotka ovat muuttaneet opetustapaani oleellisesti”, Päiviö päättää.

 

Puurakenteissa koulussa on hyvä sisäilma ja melko hiljaista. Nämä samat asiat toteutuvat myös tehokkaasti ilmaa puhdistavilla BORA-laitteilla varustetuissa kotitalousluokissa.

BORA Basic on Loviisan kaupungin valinta kotitalousluokkaan