Referenssit

Ajaton rosterinen liesituuletin

Asiakas: Tiina Ilmavirta
Kohde: Paritalo Espoossa
Savo ratkaisu: I-78 liesituuletin hormiin yhdistettynä

Kun luovan Design Wash suunnittelutoimiston omistaja, AD ja muotoilija Tiina Ilmavirta lähti suunnittelemaan Espoon Kalliomäessä sijaitsevan uuden kotinsa keittiötä, hänellä oli suunnittelulle selkeät reunaehdot. Keittiöstä tulisi ehdottomasti yläkaapiton ja siinä olisi iso saareke, jotta tila tuntuisi mahdollisimman ilmavalta.

Yksi vaihtoehto avaran tilan luomiseen olisi ollut viime aikoina remontoijien ja rakentajien ykkössuosikiksi noussut BORA Pure, joka on induktiotasoon integroitu liesituuletin. Tiinakin sitä harkitsi, mutta hän kuitenkin halusi sijoittaa uunin samaan linjaan induktiolieden kanssa, mikä ei olisi BORAn kanssa onnistunut. Hän ei myöskään halunnut keittiön saarekkeeseen mitään toimintoja, ei sähköä eikä vettä.

Haasteelliseksi osoittautui myös Tiinan toinen idea; huomaamaton koteloitu versio liesituulettimesta, jolloin kotelon pinta olisi samaa materiaalia kuin keittiön ovet. Kukaan ei meinannut ymmärtää Tiinan visiota, tai ehkä se olisi vaatinut liikaa ylimääräistä työtä, minkä vuoksi idean vastaanotto oli hieman nihkeä.

”Joskus nopeat päätökset ovat parhaita!”

 

Lopulta liesituuletinvalinta oli pakko tehdä supernopeasti. Kun Tiina oli käymässä rakennustyömaalla, rakentaja oli jo menossa välikatolle tekemään liesituulettimen putkille vientejä. Hän ilmoitti, että Tiinalla olisi 5 minuuttia aikaa kertoa, mihin kohtaan tuulettimen poistoputki sijoitetaan. Tiina alkoi etsiä omaan minimalistiseen tyyliinsä sopivaa liesituuletinta siltä seisomalta.

”Eteeni osui Savon tyylikäs ruostumattomasta teräksestä valmistettu I-78 RST -liesituuletin”, kertoo Tiina. ”Se tuntui oikein sopivalta, joten vilkaisin nopeasti asennusohjeet ja ilmoitin tarkat mitat liesituulettimen paikasta. Kas näin, päätös liesituulettimesta oli tehty!” Valittu malli on kattoon kiinnitettävä saareketuuletin, johon saa lisättyä myös jatkoputken, joten se sopi hyvin Tiinan 3 metriä korkeaan keittiöön. ”En epäröinyt valintaani hetkeäkään – enkä tosin niissä minuuteissa olisi edes kerinnyt”, jatkaa Tiina. ”Joskus nopeat päätökset ovat parhaita!”

Tiina valitsi I-78 RST saareketuulettimen seinän viereen, vaikka saatavana olisi ollut myös seinään kiinnitettävä C-78 RST malli. ”Halusin kokonaisuudesta mahdollisimman ilmavan ja kattoon asti menevän, niin että liesituulettimen taakse jää hieman tilaa”, Tiina perustelee. ”Nyt taakse jätettiin semmoiset 10 cm, jolloin ei ole vaaraa, että pää kopsahtaisi liesituulettimen kulmaan ruokaa tehdessä.”

Korosta sitä, mitä ei voi peittää

 

”Se mitä ei voi peittää, korosta. Tämä pätee sisustamisen saralla erinomaisesti. Kun en saanut huomaamatonta liesituuletinta, valitsin sellaisen, joka näkyy ja ottaa tilan kunnolla haltuun.”

Ruostumaton teräs on aina viehättänyt Tiinaa, vaikka se ei ole aiemmin hänen kodissaan juuri näkynytkään. ”Rosteri, tai teräs ylipäätään, on hyvin ajaton materiaali. Tällä hetkellä teräs on selkeästi nousemassa isompaan rooliin kodin sisustamisessa, esimerkiksi keittiön tasojen ja ovien muodossa. Haluaisin terästä kotiini vielä isommassa pinnassa, joka toisi lisää rouheampaa industrial-henkeä.”

Haasteiden kautta maaliin

 

”Meillä oli hieman haasteita asennuksen kanssa ja aluksi liesituuletin meni vinoon”, kertoo Tiina. ”Hälytin Savon huoltotiimin paikalle ja pienen hienosäädön jälkeen tuo upeus oli paikallaan. Suorana, ylväänä ja rosteri rottingilla. Ai että, nyt näyttää hyvälle!”

Aluksi liesituulettimen ruostumattoman teräspinnan puhdistaminen askarrutti Tiinaa. Testailujen jälkeen paras puhdistustapa löytyikin. ”Puhdistuskokeilujen jälkeen liesituulettimen ruostumattoman teräksen puhdistukseen ihan parhaaksi on osoittautunut taikasieni”, Tiina paljastaa. ”Taikasienellä kaikki tahrat lähtevät saman tien ja kuivumisen jälkeen rosteripinta on tasainen ja kaunis.”

Tiina on erittäin tyytyväinen liesituulettimen ulkonäön lisäksi myös sen tehoon. ”Liesituuletin vaikutti heti ensimmäisten käyttöjen jälkeen erittäin tehokkaalta ja monesti riittääkin ykkösteho imemään höyryt ja käryt”, hehkuttaa Tiina. ”Ihanaa, kun pääsee taas kokkailemaan pitkän tauon jälkeen!”

Lue Tiinan blogipostaus I-78 RST liesituulettimesta täältä.